Onze missie & visie


Missie  
We bieden voortgezet specialistisch onderwijs in een veilige omgeving. Bij ons op school moet iedere leerling zich vrij kunnen voelen om zichzelf te zijn en krijgt iedereen de mogelijkheid zijn eigen ontwikkeling door te maken, passend bij zijn talenten. We bereiden onze leerlingen voor op een zo compleet en zelfstandig mogelijk leven. Een leven met werk, wonen, vrije tijd, verbinding met anderen en een volwaardige deelname aan de samenleving.   
  
“Margaretha Hardenbergschool; speciaal voor jouw toekomst!” 

Visie  
We gaan uit van de talenten en mogelijkheden en de interesse en nieuwsgierigheid van onze leerlingen.  

  • In onze school heerst een veilig pedagogisch klimaat waarin leerlingen zich geborgen en gesteund voelen. Dit bereiken we door rust, orde en structuur te bieden. We stimuleren een positieve omgang met elkaar.  
  • Om tegemoet te komen aan de verschillen tussen onze leerlingen bieden we onderwijs op maat en sluiten we in ons onderwijs aan bij de talenten van onze leerlingen.   
  • We hebben aandacht voor de brede ontwikkeling van de leerlingen. Cognitieve, praktische en sociale vaardigheden, zijn onderdeel van ons onderwijsprogramma, ook besteden we aandacht aan een gezonde leefstijl.  
  • We hebben hoge verwachtingen van onze leerlingen en stellen hoge eisen aan ons eigen aanbod.  
  • We kijken naar de groeimogelijkheden en geloven in de groeikansen van onze leerlingen.   
  • Samen leren vinden we belangrijk. Door samen te werken leren leerlingen elkaar te vertrouwen, verantwoordelijkheid te nemen voor hun eigen leer- en werkproces en elkaar te helpen bij het bereiken van hun doelen.  
  • Eigen regie en zelfcontrole zijn belangrijke elementen in ons onderwijs. Wij helpen onze leerlingen inzicht te krijgen in hun eigen ontwikkeling, wensen en grenzen. Fouten mogen maken is vanzelfsprekend onderdeel van dit leerproces.  

Visie op leren  
Op onze school geloven we dat ieder kind kan leren en zich kan ontwikkelen – op zijn of haar eigen manier. Daarom stemmen we ons onderwijs zo goed mogelijk af op wat een leerling nodig heeft om tot bloei te komen. Onze visie op leren is gebaseerd op drie kernprincipes:

Adaptief onderwijs
We houden rekening met de verschillen tussen leerlingen. We investeren in het opbouwen van een sterke relatie, bieden ruimte voor autonomie en stimuleren het ontwikkelen van competenties. Elk kind verdient onderwijs dat past bij zijn of haar ontwikkeling, zodat het zich gezien, gehoord en gewaardeerd voelt.

Ontwikkelingsgericht, opbrengstgericht én competentiegericht onderwijs
Ons onderwijs is doelgericht en gefocust op groei. We richten ons op activiteiten die bijdragen aan de ontwikkeling van elke leerling. Leren gebeurt bewust en met een duidelijk doel voor ogen. Door te werken met hoge, maar haalbare verwachtingen, streven we naar zichtbare opbrengsten in kennis, vaardigheden én persoonlijke ontwikkeling.

Leren in sociale interactie
Wij geloven dat leren het meest effectief plaatsvindt in contact met anderen. De interactie tussen leerling, leerkracht, onderwijsassistent en medeleerlingen is essentieel. Samenwerken, communiceren en het aangaan van relaties zijn niet alleen doelen op zich, maar ook krachtige middelen om tot leren te komen. 

Binnen deze visie werken we vanuit het principe van mediërend leren. We geloven dat kinderen zich het beste ontwikkelen in relatie met mensen die in hen geloven, die al kunnen wat zij nog moeten leren, en die hen stimuleren om verder te denken. Mediërend leren betekent dat we actief met leerlingen meedenken, hen helpen verbanden te leggen en betekenis te geven aan wat ze leren. We doen dat samen met ouders en verzorgers, want groeien doe je niet alleen, dat doe je samen.

“Als je niet voor iemands kwaliteiten gaat, moet je van zijn gebreken afblijven.”  
-Emiel van Doorn- 

Onze school is bovendien een Vreedzame School. Dat betekent dat we bewust werken aan een veilige, respectvolle en positieve sfeer, waarin leerlingen leren omgaan met zichzelf en met elkaar. Dit vormt de basis voor goed onderwijs én goede relaties.